Stedelijke ontwikkeling

img_1847

 

Stedelijk gebied, “een fascinerende wereld”


 img_2111

Het stedelijk gebied is een fascinerende omgeving om in te werken. Er komen zoveel thema’s en vraagstukken samen dat het echt nooit verveelt. Steeds meer mensen willen meedoen, hebben ideeën en know-how om de stad mooier, leuker, prettiger en persoonlijker te maken.

 

 


img_2077Met grote regelmaat wandel ik door dorpen en steden om te onderzoeken en ontdekken. Wat verandert er, wat niet. Wanneer functioneert een straat of buurt, wanneer niet? Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en andere plekken op de wereld. Wat zijn overeenkomsten tussen steden en wat zijn de verschillen. Hoe kunnen we hiervan leren? Leuke tip . Wees ook een een dagje stadsantropoloog, kijk en onderzoek.

 


Gebiedsontwikkeling en placemaking

img_0917Hoe houden we onze steden aantrekkelijk, leefbaar, gezond, en toekomstbestendig?  Hoe kunnen we ruimte in de stad nog beter benutten en toffe plekken creëren, beheren en onderhouden. Hoe kunnen we, terwijl we ontwerpen voor de langere termijn, nu al zichtbare verbeteringen op gang helpen (placemaking)? En hoe doen we dit samen? Met ondernemers, bedrijven, de creatieve sector, overheden, maatschappelijke organisaties, inwoners en vak-experts?

Samen met een groot kennis en expertisenetwerk help ik initiatiefnemers in het stedelijk gebied met stedelijke processen. Van gebiedsontwikkeling en placemaking tot visievorming en implementatie van stedelijke thema’s zoals gezonde, gelukkige steden en klimaatbestendigheid en duurzaamheid.

Samenwerken en ideeën verzamelen voor verbetering begint bij het begrijpen van een plek. Locatieonderzoek en gezamenlijke ontwerpateliers leveren inzicht, nieuwe ideeën en handige netwerkrelaties op. Samen de straat op gaan is daarom een processtap die ik vrijwel altijd
inbouw. Ik maak daarbij gebruik van diverse ontwerp tools, placegames, en proces
en organisatiemethodieken.


Strategie

c911ae88-b6ba-49f3-8d3e-5b52b5099cceHet creatieve proces is belangrijk maar er is meer nodig. Een goede strategie en tactiek is minstens zo belangrijk; ‘Timing’ – moeten we vertragen of juist versnellen,-  Verbindingen tussen partijen, – weten hoe het zit met de belangen en drijfveren van potentiële partners en hoe je die op tafel kan krijgen en benutten- , Politieke invloeden – weten welke politieke wind er waait die benut kan worden- Financien, – hoe kunnen we meer denken in waarde ontwikkeling in plaats van denken in kostenplaatjes-.

 

 


Thema’s

59b9dd52-299f-4b54-aea9-24e8c989c143Thema’s waar in mijn projecten de nadruk op wordt gelegd : Omgaan met klimaatextremen in de stad, gezondheid, circulair bouwen en duurzame ontwikkeling, aanpak van slecht functionerende openbare ruimtes, verdichting in de stad als kans voor verbetering leefkwaliteit.

 

 

 


Kennisnetwerken en Samenwerkingspartners


Bij gebiedsontwikkeling is regelmatig specialistische inbreng nodig. Het doorrekenen van stedenbouwkundige plannen en berekenen van waardeontwikkeling, het maken van schetsen en stedenbouwkundige ontwerpen, het toetsen van plannen aan de ondergrondse infrastructuur, kennis over water, ecologie en beplanting, verkeerskundige modellen etc.  Ook procesmethodieken zoals ‘placemaking’ ontwikkelen zich continu. Daarom werk ik nauw samen met partners waaronder; Stad2http://svp-svp.nl/ ,  http://www.haverdroeze.nl/,  https://lievense.com , https://thuismakerscollectief.nl http://hemelsadvies.nl (in 2019 Waterprof), Project for Public Spaces (PPS)City at Eyelevel, re:Kreators, 100 resilient cities , STIPO