Van buurtvergroeners tot parkmakers

Samen kunnen we één groot park zijn!


Nieuws

BOMENPROCESSIE ZUSTERPARK ROTSOORD
Op Nationale Zaaidag 22 april j.l. verbond Zusterpark Rotsoord stad en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, door groen van Austerlitz naar Rotsoord te fietsen in een Bomenprocessie. De bomen en planten kregen een nieuw thuis in mobiele Heuvelrug-tuinen op Rotsoord. Zo maken ze van Rotsoord een steeds groener Zusterpark. Hoe leuk parkmaken kan zijn, zie je in dit filmpje van onze Bomenprocessie. Mis jij ook groen in je buurt? Word dan ook parkmaker. Samen kunnen we een groot park zijn!

Lees hieronder de berichten van De Nuk en het AD over de bomenprocessie van Rotsoord.
https://denuk.nl/guerilla-groen-op-rotsoord-natuur-uit-de-heuvelrug-verhuist-naar-hartje-hoograven/
https://www.ad.nl/utrecht/guerilla-tuinen-groene-tuinen-zonder-gif-rukken-ook-op-in-utrechtse-wijk-rotsoord~a9a12460/


Meer weten over de Zusterparken aanpak van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug of Zusterpark worden? Bezoek de site van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wil je een Heuvelrugtuin maken of misschien wel een Heuvelrugbalkonnetje of Heuvelrugboomspiegel? Ga dan naar JouwHeuvelrug.nl. Hier vind je praktische tips, een planten en bomenlijst en informatie over kwekerijen in de regio Utrecht die een speciaal Heuvelrug assortiment hebben.


PARKEN ZAAIEN
22 April 2021 was het ‘Nationale Zaaidag‘. Parkmakers in Utrecht op Rotsoord (kinderboerderij Nieuw Rotsoord), Hof van Cartesius op het Werkspoorkwartier en de Stadsboerderij De Koppelsteede in Lunetten Utrecht van Utrecht Natuurlijk waren op deze dag voedselbanken voor de bijen. Uiteraard benutten de parkmakers deze dag ook om op andere manieren mensen te inspireren to vergroening, zoals op het `Hof van Cartesius’.

BUURTVERGROENERS VEEMARKT
10 april 2021 plantten bewoners van de wijk Veemarkt Utrecht in samenwerking met gemeente Utrecht 2.500 planten om hun buurt te vergroenen. De bewoners beheren vanaf nu deze nieuwe groene plekken. “Op deze manier hebben we alsnog een gezamenlijke tuin bij ons huis“.
Wil je meer weten hoe ze dit hebben aangepakt? Neem dan contact op met parkmaker Frans van den Berg kijkeven@tiscali.nl

HET RONDJE RINGPARK VAN DE DICHTERSWIJK IS WEER OPEN
Sinds 18 april is het weer mogelijk te kunnen wandelen over het pad langs de Kruisvaartkade. Het voetveer is hersteld en de Hefbrug is toegankelijk gemaakt voor voetgangers. Kijk voor meer info op de website van Ringpark Dichterswijk.

Zusterparken: Samenwerken met het Nationaal Park Utrechtse HeuvelrugEen partnership tussen buurtvergroeners en groene initiatiefgroepen in stedelijke gebieden en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Regio Utrecht is een van de snelst groeiende regio’s van Nederland. Maar wat bedoelen we met groei? Meer vastgoed, infrastructuur en geld, of groei in waarden zoals gezondheid, natuur en biodiversiteit, sociale structuren, geluk en klimaatvriendelijk. Zowel mensen in steden als het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ervaren dat het landschap, natuur en erfgoed onder druk komt te staan. Terwijl dat onze basis is waar we als eerste in zouden moeten investeren. Daarom verzonnen enkele ‘stadmakers’ uit Utrecht in 2019 het concept Zusterparken. Het idee is dat het NPUH en mensen uit de stad de handen ineen kunnen slaan. Net als ‘London National Park City’ draaien we het groeimodel om. We beschouwen onze leefomgeving in regio Utrecht als een groot parklandschap en zijn erop uit naar elkaar toe te groeien.

Sinds eind 2020 wordt de zusterparken beweging ook gestimuleerd en ondersteund door Programma Gezonde Leefomgeving Provincie Utrecht.


Lees hier meer over de achtergrond, missie, doelen en wat zusterparken zoal doen


Aan de slag! Programma 2021
Het zusterparken programma 2021

Meedoen? Vindt meer informatie op de zusterpark pagina van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en neem contact met ze op.
Filmpjes

Compilatie Zusterpark events
Klimaatlaan van Zusterpark het Groene Spoor Amersfoort
Kennismaken met Zusterpark Hof van Cartesius
Kennismaken met Zusterpark Rotsoord
Videoboodschap van Universiteit Utrecht
Voorbereiding van de Bomenprocessie Rotsoord