“Wat goed is voor de egel, is goed voor de mensen.” Onder dit motto werken we aan betere leefomstandigheden voor egels.
Groene, veilige routes van tuin naar tuin, van buurt naar buurt, van wijk naar wijk, met wilde(re) stadsnatuur maakt onze stad beloopbaarder, mooier, gezonder en koeler. Daarom zetten parkmakers in hun jaarprogramma 2024 stevig in op het verbeteren van egelroutes in de stad. Inmiddels is samen met Utrecht Natuurlijk een egel-meldpunt ingericht, zodat we meer te weten komen over de populatie, waar ze zitten of waar ze juist dood gevonden worden.
EGEL-POPULATIE IN KAART!
Wist je dat 10 jaar tijd 50% van alle egels verdwenen? Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. Per jaar sneuvelen er alleen al 135.000 egels in het verkeer. Daar willen we iets aan doen. Maar de egel-routes zijn er nog niet. Eén van de voorbereidingen is om de egel-populatie in de stad beter in kaart te hebben. Waar leven ze met name, en welke knelpunten maken hen het leven moeilijk? Denk aan: wegen over moeten steken, schuttingen die leefgebied onbereikbaar maken, hoeveelheid en kwaliteit van schuilplaatsen/struikgewas.
OPROEP!
Maken we de stad leefbaarder voor de egel, dan zijn er ook voor mensen meer aangename plekken, en neemt biodiversiteit weer toe. Utrecht Natuurlijk heeft de uitgifte van folders mogelijk gemaakt; Utrechters worden oproepen om egels te melden, en om egelvriendelijk te tuinieren. Zie je een egel; noteer datum, tijd en precieze plaats en meld de egel bij de egelhotline 06-33003435.
Of via je eigen account op waarneming.nl
EGELVRIENDELIJK TUINIEREN.
Tuinen zijn een belangrijk leefgebied van de egel geworden. Je kan van alles doen om hun leefgebied te verbeteren.
1. Leg een egelsnelweg aan!
2. Creëer nest en schuilplaatsen
3. Zorg voor meer voedsel voor egels. Je kan zelfs op je balkon hieraan bijdragen!
4. Maak de omgeving veilig en gezond voor de egel.
NIEUWS!
31 augustus 2024
Egelroute estafette 2024 aangekomen in Zusterpark Oosterspoorbaan
Park Oosterspoorbaan Utrecht sluit aan bij het pad dat begint op de Abstederdijk bij het Vogelbosje en voert naar Tuindersvereniging Absteder langs de Minstroom. “Deze zomer hebben we al diverse keren egels gespot op onze tuinen. Dus ja, we maken deel uit van de ‘egelsnelroute”.
24 juli 2024
Geslaagde proef met egelpoortjes in ommuurde tuinen.
Een egelpoortje maken als je tuin ommuurd is? Parkmaker Frans van de Berg heeft de eerste proef succesvol uitgevoerd bij Parkmaker Martine in Tuindorp. Zie filmpje. Binnenkort delen we de instructies, zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan.
Juni 2024
Eerste gift aan Parkmakers bestemd voor egelroutes in Utrecht.
Vereniging Parkmakers Utrecht ontving in juni de allereerste gift van twee inwoners voor een egelroute in Utrecht. 6 september gaan Parkmakers samen met andere deelnemers tijdens de Parkmakersparade op zoek naar kansen voor een egelroute tussen een aantal Zusterparken en inventariseren ze haalbare verbeteringen om de route gaandeweg steeds beter te maken. Hieruit volgt een plan van aanpak om het geld zo effectief mogelijk in te zetten.
Natuurlijk hopen we dat het voorbeeld van deze donateurs nieuwe tot meer donateurs leidt. Zodat het plan voor de egelroute nog sneller en beter gaat worden. Wil je doneren? Stuur dat een mail naar Vereniging Parkmakers Utrecht
5 juni 2024
Egelroute estafette 2024 aangekomen in Zusterpark Voordorp
De leefomgeving voor de egel moet echt beter. “We zijn pas klaar als egels door de hele stad ongehinderd, veilig en prettig van plek naar plek kunnen komen” aldus Judit de Vaal, parkmaker en oprichter van de buurtboswachterij (Tolsteeg). Mooie bijkomstigheid, als dit lukt is de stad het ook fijner door de stad lopen voor mensen. Vandaag namen de parkmakers in Zusterpark Voordorp het egelroute-stokje over. Al in mei 2023 werd wethouder Suzanne Schilderman benoemt tot beschermvrouwe van de Voordorpse egel.